Mihaela Nicola

Mihaela Nicola

Astăzi trăim deopotrivă un prezent febril și viitorul, în timp ce îl imaginăm. Nu doar tehnologia determină mutațiile și transformările pe care le parcurgem. Invit cititorii să parcurgă colecția de gânduri și povești pe care o oferă această carte, 100 de eseuri care descriu semnificația lui ”altfel”, în tot atâtea feluri diferite, și le promit bucuria de a descoperi că există minți neștiute care transformă visele în realitate.

Marius Stoian

Marius Stoian

Volumul propune o perspectivă nouă asupra ecosistemului inovativ românesc. Clișeul geniului captiv în singurătatea laboratorului este substituit cu profilul celui care își hrănește forța minții din și prin rețea. Alianța networking-inovație creează o atmosferă socială de potențare a creativității spre un bine comun. Iată provocarea pe care o lansează "100 de fețe ale inovației".

Zece gânduri despre inovație

Andrei Borțun

Societate civilă

Bogdan Gavrilă

Open Society

Clara Volintiru

Cultură, evoluție cognitivă și cercetare

Iuliana Stan

Resurse de inovare pentru provocări viitoare

Manuela Plăpcianu

Educație

Marcel Foca

IT&C

Marius Geantă

Medicină

Marius Stoian

Soluții pentru optimizarea umană

Mihaela Nicola

Sinergii și Ecoinovații

Radu Munteanu

Profiluri inovatoare

Andrei Borțun

Societate civilă

Încă din anul 2002, când am inițiat Gala Societății Civile, ne-am propus să promovăm sectorul neguvernamental din România, iar această carte poate fi o tactică importantă a acestui proiect amplu. Veți regăsi o radiografie a sectorului ONG românesc, o imagine a studiului fiecărui domeniu în parte. Vă propunem idei, proiecte sau studii de caz excepționale, gândite, analizate sau dezvoltate de zece oameni excepționali.

Biografie

Andrei Borţun este în prezent CEO al The Institute / Mișcarea Industriilor Creative din România, președinte al Fundaţiei „Gala Societăţii Civile” și Partener în cadrul agenţiilor „Daescu Bortun Olteanu” și “Rusu + Bortun Brand Growers”. Printre cele mai importante proiecte iniţiate și organizate: Festivalul European de Publicitate AdPrint, din anul 1998, Festivalul de Comunicare Digitală Internetics, din anul 2001, Gala Societăţii Civile, din anul 2002, Art Directors Club România, din anul 2008, Romanian Design Week, din anul 2013, Festivalul Facultăţilor Vocaţionale și Creative DIPLOMA din anul 2014. În anul 2011, Andrei Borţun a iniţiat proiectul editorial INSTITUTE, The Magazine, revista industriilor creative din România și a inaugurat hub-ul The Institute, un spaţiu care în cinci ani a găzduit peste 500 de evenimente dedicate societăţii civile și industriilor culturale și creative.

Bogdan Gavrilă

Open Society

Civilizația actuală se află în mijlocul unei revoluții, iar inovația se produce acum cu viteze mari în toate domeniile. Noile tehnologii emergente beneficiază de abordări multidisciplinare și au la bază seturi de date complexe, intercorelate. Domenii studiate separat în trecut sunt acum dezvoltate și integrate împreună de biologi, ingineri, fizicieni, programatori sau experți în nanotehnologii. Tehnologiile emergente devin din ce în ce mai relevante și sunt dezvoltate în cadrul unor inițiative deschise sau colaborative care implică specialiști din toată lumea.

Biografie

Bogdan Gavrilă s-a născut la 21 august 1982. Este antreprenor social, voluntar al Centrului de Resurse pentru Societatea Civilă. Între 2005 şi 2010, lansează mai multe startup-uri, în domenii precum resurse umane, publicitate online şi jurnalism online; a fost unul dintre iniţiatorii Grupului de Iniţiativă pentru Promovarea Imaginii României şi facilitator al platformei Romanian Energy Forum. Este alumnus al programului International Visitor Leadership Program (IVLP), derulat de US Department of State. Începând cu anul 2010, desfăşoară activitatea de liaison şi secretar al Clubului România. Este unul dintre coordonatorii volumului România Noului Val (2015) și Romania’s New Wave (ed. în limba engleză).

Clara Volintiru

Cultură, evoluție cognitivă și cercetare

Propunem o analiză realizată de tineri profesioniști români, ce în domenii diferite, dar complementare – de la IT&C la artă contemporană -, reflectă mecanismele de internalizare și procesare intelectuală și cognitivă a normelor culturale. De la schimbări de paradigmă la diversificare, toate contribuțiile acestei secțiuni au în comun efectele inovative generate prin multiplicarea conexiunilor sociale.

Biografie

Clara Volintiru, doctor în Economie Politică, este lector la Academia de Studii Economice (ASE) și cercetător în Știinţe Politice, la London School of Economics and Political Science (LSE). Studiile sale includ: Master în Politici Comparate (MSc) – LSE, Master în Știinţe Politice (MRes) – LSE și un MBA – dublă diplomă CNAM/ASE. Ariile sale de specializare acoperă instituţionalismul, administraţie și politici publice, conflicte internaţionale și dezvoltare economică. Cercetările sale s-au publicat în articole academice din ţară și străinătate, în volume editate și monografii. Este analist în cadrul think tank-ului britanic PRIAD și a acumulat experienţă considerabilă în domeniul consultanţei strategice, la nivel internaţional.

Iuliana Stan

Resurse de inovare pentru provocări viitoare

Ideea care îi animă pe cei zece tineri (și nu numai pe ei) este legată de pasiune și de stabilirea unui plan concret prin care să și-o urmeze. (...) Determinarea acestor oameni cu vârste între 11 și 35 de ani de a nu se îndepărta de pasiunea și de dorința lor de a face UN lucru mai bine decât alții, de a face UN lucru care să îi facă diferiți de ceilalți și de a nu da înapoi niciUN pas de la drumul lor mi-a schimbat percepția despre viitor și contribuția pe care România o va avea la schimbările și viitorul lumii.

Biografie

Iuliana Stan are 13 ani de experienţă în domeniul culturii de organizaţie, fiind împreună cu Human Synergistics International promotorii conceptului pe piaţa din România. Este autorul cărţii Bun simţ organizaţional (www.bunsimtorganizational.ro, 2013). Susţine cursuri pentru studenţii de la Masterul de Resurse Umane de la ASE și pentru diverse asociaţii studenţești. Iuliana crede cu tărie că inovaţia este unul dintre cele mai puternice efecte ale unei culturi constructive de lucru, personale sau organizaţionale.

Manuela Plăpcianu

Educație

Textele cuprinse în acest volum poartă semnăturile unor personalități care, în ciuda diferențelor de abordare, stilistică, experiență, statură, zel ori cuprindere, sunt bântuite de cel puțin două neliniști, pentru care au fost invitați să dea dovezile lor personale de “se poate și altfel”. Întâi ar fi implicarea și responsabilitatea reală față de educația românească și, în al doilea rând, capacitatea lor nesfârșită ca în pofida a tot și toate, printr-o abordare “altfel”, au reușit să transforme în realitate varii programe educaționale, făcând posibil ceea ce nimeni nu credea a fi posibil.

Biografie

Manuela Plăpcianu este preşedinte şi fondator Education for All. Bancher de top, cu o experienţă de 20 de ani în pieţele financiare, Manuela a dezvoltat şi coordonat proiecte bancare complexe pentru ABNAMRO, Citibank (VP), HVB Unicredit ţiriac (VP), EFG EuroBank Bancpost (CEO). Ca acţionar şi CEO al Grupului Artmark (Casa de Licitaţii Artmark, ArtSociety, Institutul de Management al Artei, Artmark Historical Estates, Art Games, Art Exclusive, Lavacow etc), în mai puţin de şase ani, a contribuit decisiv la reformarea, democratizarea şi profesionalizarea pieţei de artă româneşti. În 2015, a înfiinţat Fundaţia Education for All, prin care oferă copiilor din mediul rural, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani şi acces limitat la resurse, o platformă educaţională, complementară educaţiei şcolare, adaptată nevoilor şi schimbărilor din societate, pentru a creşte şansele, gradul de integrare şi utilitate socială a copiilor. Manuela are un EMBA cu Washington University, o licenţă cu Colegiul Bancar ABNAMRO, un program ISEAD, o certificare în Coaching cu Columbia University etc.

Marcel Foca

IT&C

Principala nemulțumire a românilor despre România vizează sistemul de guvernare din România. Vedem cum guvernanții parcă sunt împotriva tuturor, cum sabotează inițiativele private și sociale, cum se sabotează chiar și pe sine. În acest context, românii cu inițiativă care au decis să rămână și în țară caută să ne spună cât de importante sunt incubatoarele de afaceri, cât de importantă este deschiderea mediului universitar către proiectele private, determinarea guvernanților și edililor locali de a sprijini inițiativele private care generează creștere sustenabilă.

Biografie

Marcel Foca are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tehnologiilor geospaţiale și a creat sisteme informatice de anvergură pentru instituţii publice și private din România. Scopul comun al soluţiilor create și implementate de Marcel Foca împreună cu echipa Intergraph este creșterea calităţii serviciilor publice și, implicit, creșterea calităţii vieţii românilor. Autor sau coautor al mai multor articole și studii din domeniul geospaţial și IT&C, Marcel Foca este activ implicat în Lumea Geospaţială, Club România, Dispeceratul Civic și New Strategy Center.

Marius Geantă

Medicină

Se spune că medicina este artă și știință. Presupune creație și efort intelectual continuu, pasiune și dorința de a face totul pentru binele oamenilor. Progresele în medicină se înregistrează cu o viteză amețitoare, din ce în ce mai mare cu fiecare an. Am strâns în paginile acestui volum câteva povești de viață și istorii profesionale care definesc inovația din medicina românească de ieri, de astăzi și de mâine.

Biografie

Dr. Marius Geantă este un pionier în domeniul medicinei personalizate în România. Președinte și cofondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, organizaţie nonguvernamentală al cărei obiectiv este promovarea inovaţiei în toate sectoarele sistemului de sănătate, cu scopul de a scurta drumul unui produs sau serviciu de la laboratorul de cercetare la patul bolnavului. Centrul pentru Inovaţie în Medicină este partenerul din România al Alianţei Europene pentru Medicina Personalizată. Afost sau este implicat într-o serie de proiecte de cercetare inovatoare la nivel european, cu accent pe medicina personalizată, precum IT Future of Medicine, DATA-COOP sau IT Future of Cancer. De asemenea, este National Task Force Manager pentru România al Public Health Genomics Network Europe.

Marius Stoian

Soluții pentru optimizarea umană

Dintr-un punct de vedere, ceea ce numim astăzi inovație va fi curând o stare de normalitate ubicuă, o condiție a supraviețuirii individuale și sociale. Pentru toate acestea „optimizarea umană” este și o provocare, dar și un răspuns.

Biografie

Marius Stoian s-a născut la 3 septembrie 1970, la Bucureşti. Este publicist, scriitor, licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării (1996). În prezent, şi-a extins preocupările şi studiile în domeniul relaţiilor internaţionale, cu precădere pe zona organismelor informale: este consilier personal al preşedintelui World Policy Conference, membru al Chatham House, Londra, colaborator al Institutului Aspen România, membru fondator al Clubului România. În 2011 şi 2013 a fost introdus de prestigioasa revistă Foreign Policy în „Top 100 de nume româneşti care pot mişca lucruri cu puterea ideilor sau exemplului”. Lucrări publicate: Şapte teme fundamentale pentru România (coordonator, 2014), Proiectul România, I (2012), Proiectul România. Gânduri, idei, însemnări, II (2013), 8215 (2010) – Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2011), România noului val (coodonator, 2015) și Romania’s New Wave (ed. în limba engleză).

Mihaela Nicola

Sinergii și Ecoinovații

Cei mai mulți dintre oamenii pe care îi întâlnesc sunt poleiți cu atitudinea specială de a construi un mâine mai senin decât arăta ieri. Am învățat în timp că gândirea critică și pasiunea pentru nou sunt cele două particule de noblețe ale minților inovatoare în orice domeniu. (..) Este un prim volum dedicat inovației, născut din grija noastră de a celebra valorile, de a reuni pasiuni și preocupări, de a împărtăși celorlalți că șoapta unui necunoscut poate influența viața noastră mai mult decât strigătul unui triumf consacrat.

Biografie

Mihaela Nicola (n. 1 ianuarie 1968) este doctor în medialogie, consultant de comunicare strategica, autor a trei cărţi de specialitate şi două volume de beletristică. A fondat agenţia The Group, lider de piaţă in industria comunicării, este membru Chatham House UK, membru Aspen Institute, fondator Club România si New Strategy Center.

Radu Munteanu

Profiluri inovatoare

Cercetarea creativă și inovarea sunt un proces complex fiindcă presupun, pe lângă profesionlism, multă imaginație și dinamism spiritual. Multe lucruri se învață, altele se dobândesc, iar altele vin pe neașteptate. Istoria ne-a învățat de atâtea ori ce înseamnă jocul hazardului și al necesității în marile bifurcări ale sale. Dar, istoria științei ne spune că dacă cineva vrea să ne învețe un adevăr, trebuie să ne ducă până acolo unde putem să-l descoperim singuri. Dacă știm cum să cercetăm.

Biografie

Radu Munteanu s-a născut în 1945 la Beiuş, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Electrotehnică, Institutul Politehnic Cluj-Napoca, promoţia 1968. A obţinut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timişoara 1982, cu teza „Triplorul feromagnetic de frecvenţă. Teorie şi aplicaţii”. A deţinut numeroase funcţii în învăţământ: şef de catedră 1990, decan al facultăţii de Inginerie Electrică 1990-2004, rector al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca 2004, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (2004), vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (din 1998). Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, preşedinte al Filialei Cluj.